Hvad er pizzaens historie ?

Pizza er en kendt og elsket del af den italienske madkultur, når man tænker på italiensk mad og italienske retter kan man ikke komme udenom den klassiske pizza. For mange betragtes pizza som en hurtig og nem form for madlavning, eller som comfort food når der lige er behov for lidt hygge og afslappet stemning. Fra at være en spise som var nem at tage med og spise på farten, er pizza idag blevet til kæmpe udvalg af forskellige varianter og en ret som både fungerer som hverdagsmad men også findes i mere luksuriøse versioner.

Det formodes at den første pizza blev tilberedt i Napoli i 1600-tallet, hvor den bestod af en dej bagt som et fladbrød med fyld af tomater, olivenolie og krydderurter. Det er først senere hen i løbet af 1800-tallet at man begyndte at bruge tomat og mozzarella som fyld på pizzaen.

Derfra har pizzaen udviklet sig til den pizza som vi kender idag, og som har bredt til alle hjørner af verden, og findes i mange forskellige variationer og med lokale specialiteter som fyld. Oprindeligt blev fladbrødet bagt over et bål og tilsat urter og krydderier som smagstilsætning. Den klassiske pizza består af en enkel dej som strækkes ud til en tynd rund form som dækkes med San Marzano-tomater, hvidløg, oregano og olivenolie, herefter bages den i ovn som opvarmes af træ. Efter bagningen tilsættes ost som får lov til at smelte på grund af varmen.

Den klassiske pizza Margherita menes at stamme fra Napoli og skabt af datidens store pizzabager Raffaele Esposito, og er med tiden blevet en af de mest populære pizzaer. Helt enkel med fyld af en tomatsauce, frisk mozzarella-ost og friske basilikumblade – enkle smage og friske ingredienser, et typisk billede af det italienske køkken.

Back to top button